Långbåten

Tanken är att båten skall finnas mitt ibland oss både i vardagen och till fest. Den skall användas och kan gärna bli något av ett ”levande museum” för att locka till intresse för hur livet förr i tiden kunde te sig för fiskarna i Vaxholm. Konstruktionsritningen av båten är gjord av Jürgen Sass.

Vaxholm har en tradition av att vara strömmingsfiskets nav i vår skärgård. Närheten till fiskevatten och kunderna inne i Stockholm har gjort det möjligt att alltid kunna förse stockholmarna med färsk strömming.

Hundra år efter båtens storhetstid har det nu byggts en långbåt igen. Båttypen hade växt fram hos strömmingsfiskare i Vaxholm och deras skickliga båtbyggare. Båten var ytterst lämpad för skärgårdsfisket med strömming och för transport in till Stockholm. Vaxholmarnas strömming hade den konkurrensfördelen att den kunde levereras färsk. Båten var mycket lättdriven och hanterades av två personer. För lämplig vind kunde seglen hissas. De kunde också användas som övertäckning när fiskarna övernattade ute i skärgården.

Båten är byggd på Skeppsholmens folkhögskola. Den sjösattes 2006 den 20 maj, roddes av scouterna till Vaxholm den 15 augusti och invigdes under Båtarvet den 19 augusti.

Båten kan användas på många sätt. Det kan bli både stämningsfullt och minnesrikt att ro in ett brudpar till bröllopsfesten. Båten kan förstås användas i olika fritidssammanhang, såväl av skolan som av scouterna och varför inte som del i konferensarrangemang, kultursafari eller överlevnadskurser. Den kan förstås också användas för filminspelningar, PR-aktiviteter och som attraktivt inslag vid försäljningar och andra evenemang.

Långbåten har byggts på Skeppsholmens folkhögskola under Göran Hernlunds ledning. Här besökte vi skolan och Leif Gannert från Hembygdsföreningen talar med båtbyggarna Hardy Hedskog och Johan Winkler.

Trots lite grått väder var det feststämning på kajen nedanför Skeppsholmens folkhögskola lördagen den 20 maj 2006. Då var det sjösättningsdags för alla de sex båtar som byggts på skolan det här året.

Två nöjda båtbyggare står beredda på sjösättning. Långbåten var sist i vattnet som den förnämsta av årets båtar.

Sjösättningen är finalen på två års hårt arbete för båtbyggareleverna på skolan. När båtarna kommit i vattnet är det tradition att eleverna under tio dagar åker ut med båtarna till ytterskärgården för att få uppleva hur de verkligen fungerar i sitt rätta element. I början på juni var sedan Långbåten klar för att komma till sin hemmabrygga i Vaxholm.