Projektet ”Ljus i Vaxholm” är ett arrangemang med ljusupplevelser under höstmörkret. Det är återkommande sedan starten hösten 2002. Projektet är en del i ett större program med syfte att visa på miljö, konst och kultur som viktig drivkraft i vårt samhälle.
Evenemanget uppskattas och har blivit en del i det utbud av aktiviteter som vaxholmarna tagit till sig. Att Konstfack hösten 2003 genomfört sin årliga belysningskurs i anslutning till evenemanget här i Vaxholm var en betydelsefull framgång för projektet.
Den form som efterhand växt fram för det här arrangemanget vilar på tre fundament. Dessa är konstnärliga installationer, skolors ljusexperiment och belysningsföretagens möjligheter att visa upp sina produkter i en levande och verklig miljö. Ett bra exempel på kreativa inslag i evenemanget har varit det som gjorts i kyrkan.
Flera installationer blev utförda under kursen ”Experimentell belysning i småstadsmiljö”. Kursen drevs i Konstfacks regi och var en kurs för yrkesverksamma. Kursens syfte var att föra samman tre yrkeskategorier i ett inspirerande och fruktbart samarbete: arkitekter, konstnärer och ljus- eller belysningstekniker. Lärare på kursen var, förutom Gunilla Lauthers, prof. Jan Ejhed (som bl.a. arbetat med Vaxholms belysningsplan 2001), professor Gösta Wessel, ljusdesigner Anders Winell och inredningsarkitekt Bengt Sjöblom. Gästkritiker var prof. Anders Liljefors.
Det senaste evenemanget genomfördes hösten 2006 och temat var ”Ljus och glaskonst”. Det blev ett spännande samarbete med de tre glasblåsare som etablerat sig i Vaxholm. Samtidigt kunde vi visa en separat utställning av belysningspollare som ställts upp på piren i Gästhamnen. Slutligen tände vi en vårdkase på Batterikullarna.